onsdag, januari 28th, 2015 In Blog @sv, blogging By Ulrika
Att försöka hitta statistik på hur många bloggar det finns i världen är nästan omöjligt. Vissa siffror säger 152 miljoner, men med tanke på att en ny blogg skapas varannan sekund så kan vi konstatera att den siffran har stigit bara under tiden du läste den här meningen.

Målet som bloggare är förstås att nå ut med ditt budskap. Frågan är hur du ska kunna konkurrera med alla dessa miljoner bloggar där ute? Här kommer topp 10 för dig som ska börja blogga, eller behöver tips för att locka, och behålla, dina läsare!

1. Egen WordPress blogg – Börja blogga!

WordPress är en av de populäraste plattformarna. När du loggar in på din blogg kan du se statistik över dina populäraste inlägg den senaste veckan, samt hur läsarna sökte för att hamna på din blogg. Det här ger dig en utmärkt uppfattning om vad dina läsare gillar och vad du ska skriva om för att behålla dem (och locka nya läsare förstås).

statistik i wordpress

2. Tips att blogga om

Utifrån sökorden kan du börja blogga uppföljningsposter på tidigare inlägg. Du kan även komma på nya idéer utifrån dina mest populära inlägg. I bilden ovan ser vi att ”rolla filmjölk” och ”möbler dekorerade med aluminiumtejp” var några av sökningarna. Okej, så läsarna gillar att göra om hemma med enkla tips, vad mer kan du tipsa om? Om du istället skrev ett populärt inlägg om korta hårtrender 2015, gör ett nytt med långa hårtrender 2015 och se om det får lika många visningar.

3. Bra bloggar

Vad är det? Sorry, men ingen är intresserad av dig som person till en början. Ingen kommer att hamna på din blogg för att någon sökte ”vad åt X till frukost?” Däremot kan du skriva om en frukost du åt på exempelvis Gand Hotel. Vad var bra, vad var dåligt? Folk som är intresserade av frukosten/brunchen på Grand Hotel kommer då att hamna på din blogg. Det samma gäller kläder, skriv inte bara jag köpte ett par nya jeans. Vilket märke var det? Var köpte du dem? Börja blogga om det du är intresserad av, men ge något extra till läsaren.

4. Taggar och kategorier är ett måste

Genom taggar och kategorier kommer dina inlägg bli synliga för specifika sökningar som ”frukost”, ”brunch”, ”Grand Hotel”. För kategorier gäller samma sak, en läsare letar efter en bra hundblogg, om din blogg har intressanta kategorier är det mer troligt att läsaren kommer följa din blogg. Lägg in kategorier och taggar direkt när du börjar blogga så att det blir en vana.

5. Topplistor!

Att börja blogga topplistor ger din blogg en kickstart. Vilka poster brukar du dela vidare på Facebook? Jag vågar gissa att en stor del är topplistor på roliga ord, bästa resmålen, tips på hur du förbättrar något osv. Med andra ord, det är en stor chans att din bloggpost om en riktigt bra topplista blir delad. Skriv om de snyggaste bikinisarna, de bästa lunchställena, vilka stjärnor tjänar mest? Vilka är de finaste stränderna… listan kan göras lång.

topp 10 finaste stranden?

6. Tips. Ge råd. Hjälp någon.

Berätta var du köpte den superbra cykelhjälmen. Hur gjorde du ditt eget tapetklister? Läsaren är intresserad av information som kan förbättra deras liv på något sätt, hjälp dem med det! Detta är även utmärkt för att de ska börja blogga om dig och din blogg.

7. Aktuella händelser

Vilka klänningar tyckte du var snyggast på Oscarsgalan? Har någon kändis gjort något dumt? Var du och såg en film på bio, vad handlade den om? Folk älskar kändisar, det är ett faktum. Håll dig uppdaterad och hitta inspiration på bland annat Daily Mail, HELLO! Magazine, OK, Perez Hilton osv. Aftonbladet och Expressen kopierar ofta deras storys. Bra bloggar är först med senaste nytt, så börja blogga direkt på morgonen. Ju tidigare du är, desto fortare kommer ditt inlägg upp i sökmotorerna på Google.

8. Faktainlägg

Skriv om hur en bilmotor fungerar. Vem var egentligen Coco Chanel? Hur många rum har Stockholms slott och vilken är världens största staty? Faktafrågor blir Googlade dagligen. Wikipedia är en bra källa men kopiera INTE! Hade de velat läsa Wikipedia hade de valt den länken eftersom den med högsta sannolikhet ligger före ditt inlägg på Google. Gör inlägget mer personligt och ännu intressantare helt enkelt. En bra inställning till dina inlägg är ”vad Googlade jag idag?” Om du börjar blogga dina svar på frågor kommer fler där ute garanterat vilja läsa svaret!

9. Håll koll på Facebook

Vad gör dina vänner? Vad skriver de på sina statusar? Är det tråkigt väder, regnigt, trist sommar? Skriv ett inlägg om det och dröm dig bort till varmare väder. Kyla och regn får svenskar att söka efter resor. Skriv om en plats du vill åka till eller där du varit. Skriv inte bara: ”Det regnar, jag vill till Paris!” Varför vill du till Paris? Vad vill du göra där? Har du varit i Paris, vad gjorde du? Åt du på ett bra ställe? Shoppade du på någon bra affär som du kan rekommendera? Börja blogga om resmål och dina följare kommer öka i takt med regndropparna. Läs kommentarer på TripAdvisor om du beskriver hotellet du bor på/vill bo på. Detsamma gäller restauranger, museum och stränder.

10. Kommentera

Visst är det kul när dina läsare lämnar kommentarer på din blogg? När de faktiskt gick till den där restarurangen eller köpte den där cykelhjälmen du rekommenderade? Gör dig själv en tjänst och skriv kommentarer på andras inlägg om det är något som inspirerar dig. Om någon ger dig en idé att börja blogga om, var noga att nämna dem i ditt inlägg med länk, och skriv en kommentar på deras inlägg att du blev så inspirerad att du skrev ett eget inlägg och länkade till dem, alla gillar en ego boost.

Frislansskribent?

Blogga med Copypanthers! Signa upp i vår jobpool!

Recensioner av Crowdpanthers

News Feed